Laden Evenementen

Alkyona Quartet

16 februari 2023 om 20:30

Bestel kaarten

Foto: Anthony Andrews

Voor het bestellen van een seizoen abonnement: klik hier

Programma

 • Dmitri Sjostakovitsj
  – strijkkwartet nr. 7
 • Alexander Borodin
  – strijkkwartet nr. 2
 • Lara Poe
  – nieuw werk

Pauze

 • Franz Schubert
  – strijkkwartet nr.14 D810 (Der Tod und das Mädchen)

Sjostakovitsj staat te boek als een van de belangrijkste klassieke componisten van de 20e eeuw. Herhaaldelijk werd hij door het Sovjetregime op zijn vingers getikt omdat hij te formalistisch zou componeren en geen muziek schreef  ten diensten van de communistische idealen. De sarcastische stukken voor strijkkwartet van Sjostakovitsj staan in schril contrast met de subtiele en lyrische klanken van liedcomponist Schubert. Borodin, landgenoot van Sjostakovitsj, vormt de brug in dit programma met zijn beroemde 2e strijkkwartet.

Strijkkwartet nr 7 werd door Sjostakovitsj begin 1960 geschreven ter nagedachtenis aan zijn eerste vrouw Nina Vassilyevna Varzar die het leven liet in december 1954.
Strijkkwartet nr.2 in D werd door Borodin geschreven in 1881. Het werd opgedragen aan zijn vrouw Ekaterina Protopova. Borodin schreef het strijkkwartet terwijl hij verbleef op het landgoed van zijn vriend, de componist Nikolai Lodyzhensky, ten zuidoosten van Moskou.
Der Tod und das Mädchen is een van de pijlers van het kamermuziek repertoire. Het werd gecomponeerd in 1824 nadat Schubert een ernstige ziekte had opgelopen en besefte dat hij stervende was. Hij schreef Der Tod und das Mädchen in een tijd waarin de dood en ziekte in het dagelijks leven duidelijk aanwezig was. Dit strijkkwartet  (in d mineur) is zeer droevig van toon. Franz Schubert was in de greep van een geslachtsziekte en schreef zijn veertiende strijkkwartet met zijn vroege dood voor ogen. Klanken vol leed, spijt en berusting; hier en daar fluisterende, haast breekbare muziek. Het kwartet sluit met een snel deel dat soms aan het lied Erlkönig doet denken dat eveneens de dood als onderwerp heeft.

Musici

Het Alkyona Quartet bestaat uit Emma Purslow, Marike Kruup, Claire Newton, Jobine Siekman en werd in 2018 opgericht in Londen door studenten en afgestudeerden van het Royal College of Music en de Guildhall School of Music. Al in 2019 won het kwartet de RCM-prijs Strijkkwartet van het jaar. Het kwartet houdt van samenwerkingen in de kunst en brengt vaak werken in meer ongebruikelijke presentaties. Fantasierijke interpretaties van zowel bekende als verborgen pareltjes van het strijkkwartet repertoire. Het kwartet trad op veel toonaangevende Britse podia op, waaronder St Martin-in-the-Fields en de Royal Albert Hall. Ze waren New Generation Artists op het Stift International Music Festival 2019 en waren ook te zien op het Huygens Festival in 2020 en 2021. In 2020 brachten ze hun debuutalbum ‘ Intimate Letters’ uit.
Het kwartet wordt begeleid door Marc Danel van het Danel Quartet in Holland als onderdeel van de Nederlandse Strijkkwart Academie (NSKA) en nam ook deel aan de European Chamber Music Academy 2020.

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €50,- per persoon.

Bestellen

Alle concerten