Laden Evenementen

Alkyona Quartet

16 februari 2023 om 20:30

Bestel kaarten

Foto: Felix Quaedvlieg

Voor het bestellen van een seizoen abonnement: klik hier

Programma

Joseph Haydn – Strijkkwartet in G groot,  op.76 nr. 1

 1. Allegro con spirito
 2. Adagio sostenuto
 3. Minuet – Presto – Trio
 4. Finale – Allegro ma non troppo

Henriëtte Bosmans – Strijkkwartet (1927) 

 1. Allegro molto moderato
 2. Lento
 3. Allegro molto

Pauze

Sjostakovitsj – Strijkkwartet nr. 7 in fis klein

 1. Allegretto
 2. Lento
 3. Allegro – Allegretto

Borodin – Strijkkwartet nr. 2 in D groot

 1. Allegro moderato
 2. Scherzo – Allegro
 3. Notturno – Andante
 4. Andante – Vivace

 

De strijkkwartetten opus 76 behoren tot de mooiste stukken kamermuziek die de Oostenrijkse componist Joseph Haydn (1732-1809) schreef. Deze kwartetten werden in de laatste jaren van de 18e eeuw gepubliceerd. Zijn lange dirigenten- en compositieloopbaan aan het hof van prins Nicolaus Esterhazy liep in 1790 ten einde. In dat jaar reisde Haydn voor het eerst naar Londen en oogstte daar vooral succes met het schrijven en uitvoeren van nieuwe symfonieën. De symfonieën 93 tot en met 104 worden de Londense symfonieën genoemd In 1794 keerde hij terug naar de Engelse hoofdstad en rondde zijn Strijkkwartetten opus 76 af voor publicatie. De componist gaf de 6 kwartetten uit onder de naam Erdödy Kwartetten. Erdödy, een Weense graaf, die de opdrachtgever was.

Henriëtte Hilda Bosmans (Amsterdam, 6 december 1895 – aldaar, 2 juli 1952) was een Nederlandse componiste en pianiste. Zij was de dochter van Henri Bosmans, solocellist bij het Concertgebouworkest en pianiste Sara Benedicts. Haar vader overleed toen ze één jaar oud was. Haar moeder gaf haar pianoles en vanaf haar zeventiende trad ze geregeld op in het Amsterdamse Concertgebouw. Zij haalde cum laude een diploma piano.

Vanaf 1914 begon ze stukken voor piano te componeren en nam ze compositieles. Ze schreef kamermuziek en liederen en – na orkestratielessen in 1921-22 bij Cornelis Dopper – ook orkestmuziek, veelal met een solistische rol voor de cello. Omdat ze ernaar streefde meer een eigentijdse stijl te creëren, ging ze van 1927 tot 1930 bij Willem Pijper in de leer.

Van 1922 tot 1929 had Bosmans een relatie met celliste Frieda Belinfante, met wie ze samenwoonde en aan wie ze haar tweede celloconcert opdroeg. In 1934 verloofde ze zich met violist Francis Koene. Toen deze het jaar daarop overleed, viel Bosmans in een emotioneel gat en componeerde ze jarenlang niets meer. In 1941 werd haar door de Duitse bezetter het optreden verboden, omdat ze half joods was en omdat ze weigerde lid te worden van de Kulturkammer

Bij de bevrijding van Nederland in 1945 schreef ze het lied Daar komen de Canadezen, dat door Jo Vincent werd gezongen en al snel populair werd. Na de Tweede Wereldoorlog begon ze weer volop te componeren (vrijwel uitsluitend liederen) en te musiceren. Bosmans werd in 1951 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze was toen al een jaar ziek, kon de laatste twee jaar van haar leven niet meer optreden of componeren en stierf in de zomer van 1952.

Bosmans had een opmerkelijk moderne stijl, waarbij ze zich liet inspireren door de muzikale voortrekkers uit haar tijd – met name door Debussy – maar toch haar eigen weg vond. Van haar leermeester Pijper nam ze de polytonaliteit over. Verder is haar muziek vooral impressionistisch, met een voorliefde voor onverwachte wendingen in maat- en toonsoort.

In 1994 werd de Henriëtte Bosmansprijs, een aanmoedigingsprijs voor Nederlandse componisten, ingesteld.
(Wikipedia)

Sjostakovitsj staat te boek als een van de belangrijkste klassieke componisten van de 20e eeuw. Herhaaldelijk werd hij door het Sovjetregime op zijn vingers getikt omdat hij te formalistisch zou componeren en geen muziek schreef  ten diensten van de communistische idealen. De sarcastische stukken voor strijkkwartet van Sjostakovitsj staan in schril contrast met de subtiele en lyrische klanken van liedcomponist Schubert.

Strijkkwartet nr 7 werd door Sjostakovitsj begin 1960 geschreven ter nagedachtenis aan zijn eerste vrouw Nina Vassilyevna Varzar die het leven liet in december 1954.

Strijkkwartet nr.2 in D werd door Borodin geschreven in 1881. Het werd opgedragen aan zijn vrouw Ekaterina Protopova. Borodin schreef het strijkkwartet terwijl hij verbleef op het landgoed van zijn vriend, de componist Nikolai Lodyzhensky, ten zuidoosten van Moskou.

Musici

Het Alkyona Quartet bestaat uit Emma Purslow, Marike Kruup, Claire Newton, Jobine Siekman en werd in 2018 opgericht in Londen door studenten en afgestudeerden van het Royal College of Music en de Guildhall School of Music. Al in 2019 won het kwartet de RCM-prijs Strijkkwartet van het jaar. Het kwartet houdt van samenwerkingen in de kunst en brengt vaak werken in meer ongebruikelijke presentaties. Fantasierijke interpretaties van zowel bekende als verborgen pareltjes van het strijkkwartet repertoire. Het kwartet trad op veel toonaangevende Britse podia op, waaronder St Martin-in-the-Fields en de Royal Albert Hall. Ze waren New Generation Artists op het Stift International Music Festival 2019 en waren ook te zien op het Huygens Festival in 2020 en 2021. In 2020 brachten ze hun debuutalbum ‘ Intimate Letters’ uit.
Het kwartet wordt begeleid door Marc Danel van het Danel Quartet in Holland als onderdeel van de Nederlandse Strijkkwart Academie (NSKA) en nam ook deel aan de European Chamber Music Academy 2020.

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €50,- per persoon.

Bestellen

Alle concerten