Laden Evenementen

Animato Strijkkwartet

25 april 2024 om 20:30

Animato Kwartet
Bestel kaarten

Foto: Tom ten Seldam

Voor het bestellen van een seizoen abonnement: klik hier

Programma

Britten,  Grieg en Beethoven

Benjamin Britten
(1913-1976)
Rapsodie voor strijkkwartet in F
Edvard Grieg
(1843-1907)
Kwartet nr. 1 op.27
PAUZE
Ludwig van Beethoven
(1770-1827)
Kwartet nr. 15 op.132;
Heiliger Dankgesang

Britten
Rapsodie voor strijkkwartet werd gecomponeerd door Edward Benjamin Britten; hij was Engelse componist, pianist en dirigent. De gekozen vrije vorm van de Rapsodie (de titel spreekt wat dit betreft voor zich) en het dansante karakter doet denken – zij het minder schrijnend en grillig – aan Ravels La valse, het poème choréographique dat tien jaar eerder was gepubliceerd en op 12 december 1920 voor het eerst werd uitgevoerd. Het ligt voor de hand dat Britten het werk al in de jaren twintig heeft leren kennen en er zelfs inspiratie uit heeft geput. Nog steeds een vroegrijp werk voor een vijftienjarige om te schrijven!

Grieg
Het strijkkwartet nr. 1 in g mineur op. 27 van de Noorse componist Edvard Grieg is het tweede van zijn drie strijkkwartetten. Het eerste kwartet, in d mineur, was een vroeg werk en is verloren gegaan. Het werd  geschreven in de vroege jaren 1860 op verzoek van zijn leraar, Carl Reinecke. Het derde kwartet , in F majeur, bleef onvolledig bij het overlijden van de componist.
Grieg schreef het kwartet in 1877-1878, toen hij op een boerderij in Hardanger woonde. De eerste uitvoering van het kwartet vond plaats in Keulen in oktober 1878. Het werk heeft vier delen.

Beethoven
Het Beethoven kwartet Nr. 15 in a klein is een vijfdelige compositie voor strijkkwartet  Het werd geschreven in 1825. Tijdens het componeren werd Beethoven ernstig ziek waardoor hij meerdere weken niet kon werken. Dit weerspiegelt zich in het derde deel (Heiliger Dankgesang eines Genesenden), wat niet betekent dat het hier om programmamuziek gaat. De Finale schijnt ooit voor de 9e symfonie bedoeld te zijn geweest.

Musici

Inga Våga Gaustad – viool
Tim Brackman – viool
Elisa Karen Tavenier – altviool
Pieter de Koe – cello

Het Animato kwartet wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. Het kwartet nam deel aan de Strijkkwartet Biënnale 2020 en zal ook in de versie van 2024 weer te horen zijn. Het kwartet ontving de publieksprijs van Dutch Classical Talent. In juli 2022 nam het deel aan de vooraanstaande Verbier Festival Academy en het kwartet presenteerde zich tijdens de prestigieuze Banff International String Quartet Competition, waar het diverse eervolle vermeldingen ontving.
In het Postgraduate programma bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie volgt het Animato kwartet lessen bij Marc Danel en Eberhard Feltz en neemt deel aan sessies van de European Chamber Music Academy.  Masterclasses volgde het kwartet bij o.m. Alfred Brendel, Jan Willem de Vriend en Gerhard Schulz.

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €55,- per persoon.

Bestellen

Alle concerten

Animato Kwartet