Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Delta PianoTrio

30 november 2023 om 20:30

Delta Piano Trio
Bestel kaarten

Foto: Sarah Wijzenbeek

Voor het bestellen van een seizoen abonnement: klik hier

Programma

‘Uit de Nieuwe Wereld’ met Bernstein, Dvořák en Rachmaninov

Leonard Bernstein Trio voor piano, viool en cello
Sergej Rachmaninov Trio Élégiaque nr.1  (eendelig)
PAUZE
Antonin Dvořák Piano Trio No. 4 op. 90, Dumky-trio

Bernstein
Leonard Bernsteins was een multidimensionale natuurkracht in de wereld van de Amerikaanse muziek als dirigent, componist, pedagoog, pianist en mediafiguur die zich uitstrekte over populaire en klassieke muziek van Broadway tot Carnegie Hall. Bernsteins legendarische “Young People’s Concerts” introduceerde een hele generatie in de wereld van klassieke muziek.  In 1937 componeerde een 19-jarige Bernstein wat sommigen zijn echte Opus 1 noemden: een pianotrio, uiteindelijk gepubliceerd in 1979 -meer dan veertig jaar later. Het is een meeslepend werk vol vertrouwen, energie en verfijning.
Aaron Copland werd uiteindelijk Bernsteins mentor en belangrijkste compositieleraar.

Rachmaninov
Het trio Trio Élégiaque nr.1  werd geschreven in januari 1892 in Moskou, toen de componist 18 jaar oud was. Dit werk is in slechts één deel gegoten. Ondanks zijn jeugd laat Rachmaninoff in de virtuoze pianopartij een breed spectrum aan klankkleuren horen. Het elegische thema wordt in het eerste deel (Lento lugubre) gepresenteerd door de piano. In de volgende delen wordt de elegie gespeeld door cello en viool, terwijl het karakter voortdurend evolueert ( più vivo – con anima – appassionato – tempo rubato – risoluto). Het thema eindigt als een treurmars. Rachmaninoff bedoelde het werk waarschijnlijk als eerbetoon aan zijn oudere vriend en mentor. Het tweede trio, twee jaar later geschreven, was het echte “elegische” werk dat rouwt om de dood van Tsjaikovski.

Dvořák
Dvořák werd in 1892 aangesteld als directeur van het National Conservatory of Music in New York. Wel veertig keer speelde Antonín Dvořák in Bohemen zijn ‘Dumky’trio als afscheidsconcert ter gelegenheid van zijn vertrek naar de Verenigde Staten. Het publiek in Bohemen en Moravië was er verzot op.  Bij de publicatie in 1894 controleerde zijn vriend en collega Johannes Brahms de drukproef van het pianotrio, aangezien Dvořák zelf in Amerika was.
Dumky is een droefgeestige Slavische (van oorsprong Oekraïense) volksballade.
De variatie in zwaarmoedige en lichte passages én de kleurrijke volkse melodieën vormen ongetwijfeld de reden voor de tot op heden voortdurende populariteit van het Dumky-trio.

Musici

Gerard Spronk-  viool
Irene Enzlin – cello
Vera Kooper – piano

Het Delta Pianotrio studeerde in Salzburg, Parijs en Bazel en won talloze prijzen. Met ongeveer 50 concerten per seizoen hebben ze uitvoerig opgetreden in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten en ze verschenen op vele internationale festivals. Hoogtepunten waren o.m. een samenwerking met altvioliste Nobuko Imai en een uitvoering van het Triple Concert van Beethoven met het Kammerorchester Basel.

‘Kamermuziek is een mysterieus fenomeen; op goede dagen kunnen er momenten ontstaan op het podium waarin je haast de gedachten van je partners kunnen lezen, de volgende muzikale stroom kunt voorspellen en toch nog verrast kunt worden door een volgende frase. Het is een vorm van magie die een oneindige bron van inspiratie vormt’.

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €55,- per persoon.

Bestellen

Alle concerten

Animato Kwartet