
- Dit evenement is voorbij.
Ensemble Black Pencil
27 oktober 2022 om 20:30

Foto: Joe Finch Photography
Voor het bestellen van een seizoen abonnement: klik hier
Programma
Come Out, Caioni!
Anonymous:
* Come Out, Caioni; Three Dances ( I just feel. Forgive me. Scottish dance)
Claudio Monteverdi (1567-1643):
* O bone Jesu (gepubliceerd in 1582)
Anonymous:
* Lamento ; St. Bernard; Sweet memory (gepubliceerd in 1670); Sarabanda
Orlando di Lasso (1532-1594):
* Magnificat I toni (gepubliceerd in 1567)
Jacob Gallus (1550-1591):
* You are my friends (gepubliceerd in 1670)
Anonymous:
* Courante I; Courante II; The Count; The other Gypsies (gepubliceerd in 1670)
M o n t e v e r d i
Met de O bone Jesu van Monteverdi herscheppen we de uitbundige kerstvieringen van de kerk van San Marco in het 17e-eeuwse Venetië, met een bijzondere instrumentale versie.
Orlando Di Lasso
De meest productieve componist van Magnificats, met meer dan 100 werken – Orlando di Lasso – kon niet uit onze selectie van motetten worden weggelaten. In zijn prachtige Magnificat primi toni, willen we het publiek de prachtige vocale kwaliteit van het geluid van Black Pencil laten ervaren.
Volksmuziek Transsylvanië
De twee seculiere liedjes Dádé Zingaricum nemen onmiddellijk de luisteraar mee naar de Balkan-traditie. Je voelt de sterke Ottomaanse invloed in de muziek. Het zijn eenvoudige, repetitieve melodieën, met één enkele richting in de muzikale opbouw. Het is het soort muziek dat je voor het eerst hoort, maar je het gevoel geeft dat je het al jaren kent (!) Dádé Zingaricum geeft een verleidelijke Gypsy smaak aan het programma.
Come Out, Caioni ademt het gevoel van vrijheid, van samen naar buiten gaan, maar reflecteert tevens met meer introverte, meditatieve stukken op het bijzondere tijdperk waar we ons momenteel in bevinden.
De Caioni Codex is vernoemd naar zijn samensteller, de zeer ruimdenkende monnik Johannes Caioni (1630-1687). Hongaarse zigeunermuziek, opzwepende dansen en meesterwerken van Monteverdi en Di Lasso, allemaal afkomstig uit deze eeuwenoude muziekbundel uit de 17de eeuw. De bundel was lang zoek en werd gevonden in een gemetselde muur, waar hij in de Tweede Wereldoorlog door monniken voor de Russen was verstopt.
De bundel bestaat uit een omvangrijke en zeer gevarieerde verzameling van veel muziekstukken en portretteert de zeer brede muzikale interesses van – in die tijd – welvarend en kosmopolitisch Transsylvanië.
De verscheidenheid in de samenstelling is ongekend: motetten door de grote meesters Claudio Monteverdi en Orlando di Lasso, wereldlijke liederen en spetterende Roemeense en Hongaarse volksdansen. Italiaanse werken maar ook Duitse, Poolse, Franse en Sloveense. Kortom, een oase voor Black Pencil voor het ontwikkelen van het nieuw programma.
Door de eeuwen heen is Transsylvanië bewoond door Roemenen, Hongaren, Duitsers, Serviërs, Slowaken, zigeuners. Het was lang een centrum voor volksmuziek uit al deze verschillende culturen. Dat is terug te zien in de Caioni Codex, die 20 stukken volksdansmuziek bevat. De selectie van Black Pencil bevatten de absolute krenten uit de pap. Arrangementen met veel ritme en groove en dan weer delicaat en virtuoos.
Musici
BLACK PENCIL
Blokfluit (Jorge Isaac), Panfluit (Matthijs Koene), Altviool (Esra Pehlivanli), Accordeon (Marko Kassl) en Slagwerk (Enric Monfort ).
Het virtuoze ensemble BLACK PENCIL werd opgericht in 2010. Het debuutconcert van het ensemble vond plaats in hetzelfde jaar in het Amsterdamse Concertgebouw, gevolgd door de wereldpremières van verschillende nieuwe werken op het grootschalige festival Istanbul: European Capital of Culture 2010.
Black Pencil richt zich op een breed repertoire met nieuwe werken die speciaal voor het ensemble zijn gecomponeerd, evenals een avontuurlijke reeks van hun eigen muziekarrangementen. Er zijn inmiddels meer dan 150 composities speciaal geschreven voor het ensemble.
De naam ‘Black Pencil’ is ontleend aan het eerste project van het ensemble, geïnspireerd op een opmerkelijke reeks miniaturen van de schilder Mehmet Siyah Kalem (15e eeuw, vermoedelijk van Turkse origine). In het Nederlands vertaalt ‘Siyah Kalem’ zich letterlijk in ‘zwart potlood’.
Seizoenabonnement
Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €50,- per persoon.