Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Floor Le Coultre en Maarten den Hengst

25 november 2021 om 20:00

Bestel kaarten

Foto: Ronald Knapp

let op: gewijzigde aanvangstijd

Programma

  • Ludwig van Beethoven – Romance No. 2 in F, Op 50
  • Robert Schumann/Johannes Brahms/Albert Dietrich – FAE sonate
  • Ludwig van Beethoven – Kreutzersonate voor piano en viool No. 9, Op. 47

 

Beethoven (1770-1827) componeerde zijn zoetgevooisde Romance No. 2 in 1803. Hij maakte in deze periode verbazingwekkend mooie muziek, die contrasteert met de tumultueuze gebeurtenissen rond die tijd in zijn persoonlijke leven. Beethoven werd gedwongen om de toestand van geleidelijke doofheid te accepteren op het moment dat hij de Romance in F schreef. Hij lijkt bij voortduring troost te hebben gevonden bij het componeren, toen zijn bewustzijn van zijn verslechterende gehoor het meest acuut was.
Brahms, Schumann, Dietrich. De FAE Sonata (Düsseldorf 1853) voor viool en piano, is een gezamenlijk muziekwerk van drie componisten: Robert Schumann, de jonge Johannes Brahms en Schumanns leerling Albert Dietrich . De sonate was Schumanns idee: een geschenk en eerbetoon aan violist Joseph Joachim, met wie de drie componisten bevriend waren geraakt. Joachim had de uitdrukking “Frei aber einsam” (vrij maar eenzaam) als zijn persoonlijke motto aangenomen . De compositie is gebaseerd op de muzieknoten FAE, de initialen van het motto, als een muzikaal cryptogram.
Dietrich schreef het substantiële eerste deel in sonatevorm . Schumann volgde met een kort Intermezzo als tweede deel. Het Scherzo was van Brahms. Schumann zorgde voor de finale.
Joachim behield het originele manuscript, waarvan hij in 1906, bijna tien jaar na Brahms’ dood, alleen Brahms’ Scherzo liet publiceren.  Of Dietrich verder gebruik heeft gemaakt van zijn sonate-allegro is niet bekend. De volledige sonate werd voor het eerst gepubliceerd in 1935. Joachim heeft het nooit uitgevoerd, in tegenstelling tot de concerten van Brahms en Dietrich.
Kreutzersonate van Beethoven. De violist Rodolphe Kreutzer bezocht in 1798 Wenen en maakte daar kennis met Beethoven met wie hij weldra goed bevriend werd. Beethoven maakte Kreutzer voor eeuwig beroemd, omdat hij de Sonate No. 9 voor piano enviool op. 47 uit 1803 als hulde aan zijn vriend de ‘Kreutzer Sonate’ noemde. De sonate was oorspronkelijk opgedragen aan een andere virtuoze violist maar die bestempelde het werk als bijna onspeelbaar. Hij speelde nog samen met Beethoven de première maar vervolgens ontstond er ruzie tussen de twee, waarop Beethoven woedend de oorspronkelijke opdracht aan de violist verwijderde en een nieuwe opdracht aan Kreutzer boven het stuk schreef. Rodolphe Kreutzer speelde het stuk nooit!

 

Musici

  • Maarten den Hengst, piano
  • Floor Le Coultre, viool

Het duo speelt sinds het voorjaar van 2017 samen. Ze ontmoetten elkaar als solisten in het Triple concert van Beethoven en bundelen hun krachten in het uitgebreide repertoire.

Floor Le Coultre begon op vierjarige leeftijd met vioollessen bij haar tante. Ze vervolgde haar studie bij onder meer  Pavel Vernikov en Ilya Grubert. In 2014 sloot ze haar Masters af met onderscheiding voor ‘meeslepend spel’. Ze vervolgde haar post-graduate studie in Italië voor 3 jaar dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Floor heeft verschillende prijzen gewonnen en trad op in concertzalen over de hele wereld. Ze nam deel aan vele grote internationale festivals Ze volgde o.a. lessen bij Isabelle van Keulen en Vera Beths. Floor heeft een vast duo met gitarist Martin van Hees en treedt regelmatig op met het Hermitage Kwartet. Als solist wordt ze regelmatig gevraagd bij o.m. Amsterdam Sinfonietta en RCO Camerata.       In februari 2020 kwam de cd ‘Cuckoo’ uit samen met gitarist Martin van Hees, waarvan ze muziek ten gehore brachten bij Veur Klassiek in september 2020.

Maarten den Hengst studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Mila Balawskaja en Jan Wijn, en aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst in Wenen bij Professor Noel Flores. Ook volgde hij masterclasses bij Igar Roma, Menahem Pressler en vele anderen. Hij concerteerde in Duitsland, België, Georgië, Oostenrijk, Costa Rica, Portugal, Servië en Engeland en won prijzen op nationale en internationale competities. Als solist werkte hij met dirigenten als Jürgen Kussmaul, Jurjen Hempel, Ernst van Tiel, Fokko Oldenhuis, Coen Stuit en Loes Visser. Verder maakt hij deel uit van het succesvolle Pentachord Ensemble, en vormt hij samen met zijn vrouw Ivana Alkovic het pianoduo Amacord.

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts € 52,50 per persoon. Bovendien ontvangt u per bestelling één extra toegangskaart.  Deze abonnementen kunnen uitsluitend worden gekocht via het bestelformulier. Voor het bestellen van een abonnement: klik hier

Corona

De overheid heeft aangegeven dat vanaf 25 september een Corona toegangsbewijs moet worden gebuikt in oa theaters. Voor u als publiek betekent dit, dat u bij binnenkomst een Corona toegangsbewijs moet kunnen tonen via de Coronacheck app of een papieren versie hiervan. Wilt u weten wat dit inhoudt en hoe het werkt? Bezoek dan de pagina van Het Veur Theater over het gebruik van het coronatoegangsbewijs: www.hetveurtheater.nl/coronatoegangsbewijs/

 

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €50,- per persoon.

Bestellen

Alle concerten