Laden Evenementen

Marigold Piano Quartet

28 maart 2024 om 20:30

Marigold Piano Quartet
Bestel kaarten

Foto: Janus van den Eijnden

Voor het bestellen van een seizoen abonnement: klik hier

Programma

Mahler, Brahms en Ben-Haim

Gustav Mahler
(1860-1911)
Pianokwartet
in a-ééndelig
Johannes Brahms
(1833-1897)
Pianokwartet
Wertherkwartet
nr. 3 op. 60
PAUZE
Paul Ben-Haim
(1897-1984)
Piano Quartet op. 4

Mahler
Onvoltooid. Zoekgeraakt. Herontdekt… het pianokwartet van Gustav Mahler. Binnen het oeuvre van Gustav Mahler is zijn Pianokwartet in a klein een uiterst vreemde eend in de bijt. ‘Pianokwartet’ is eigenlijk een te groot woord: het gaat om slechts één deel (nicht zu schnell), de opening van wat ongetwijfeld ooit bedoeld was als een meerdelig werk. Mahler schreef het toen hij als zestienjarige aan het conservatorium van Wenen studeerde. Behalve dit pianokwartetdeel én de aanzet voor een bijbehorend scherzo, is er niets van bewaard gebleven.

Brahms
Geboren in Hamburg, bracht Brahms een groot deel van zijn professionele leven door in Wenen . Het grote pianokwartet nr. 3 in c klein, op. 60 wordt ook wel het Werther Quartet genoemd, naar Goethe’s The Sorrows of Young Werther, een verhaal over een jonge kunstenaar met een gevoelig en gepassioneerd temperament. De première van het pianokwartet vond plaats in Wenen op 18 november 1875. Het is een van Brahms’ beste prestaties en een stuk van ambitieuze Beethoveniaanse grootsheid. Het is opgedragen aan Clara Schumann en haar naam is in de thematiek verwerkt. Brahms begon aan het stuk terwijl hij bij Clara Schumann woonde. Brahms vertelde dat de sombere stemming van het stuk een directe verwijzing was naar Werther, Goethe’s romantische held van onbeantwoorde liefde. 20 Jaar later kon Brahms grappen maken over zijn hypergepassioneerde gevoelens.
C-mineur is een favoriet van zowel Brahms als Beethoven, een toonsoort die Brahms ook gebruikte voor zijn eerste strijkkwartet en zijn eerste symfonie.

Ben-Haim
Hij werd in 1897 in München als Paul Frankenburger geboren en overleed bijna 90 jaar later in Tel Aviv, met een zeer spectaculair oeuvre als muzikale nalatenschap. De meeste van zijn composities zijn beïnvloed en geïnspireerd door Joodse, Israëlische en Arabische melodieën. Je kunt zijn muziek dan ook ‘nationalistisch’ noemen. Hij studeerde van 1915 tot 1920 in München en vervolgens was hij assistent-dirigent aan de Bayerische Staatsoper te München. Van 1924 tot 1931 was hij dirigent in Augsburg. Toen de nieuwe directeur van de opera in Augsburg hem de opzegging van zijn baan mededeelde wist hij dat er voor hem in Duitsland geen werk meer was. In 1933 emigreerde hij naar Tel Aviv, hij veranderde zijn naam naar het Hebreeuws: Ben-Haim en leefde daar als freelance-componist en dirigent. Paul Ben-Haim  studeerde compositie bij een leerling van Bruckner en was dirigent-assistent van Hans Knappertsbusch en Bruno Walter. Nadat hij in 1933 was geëmigreerd, richtte hij een ‘mediterrane school’ op voor compositie.
Het Pianokwartet is een jeugdig werk, geschreven op 24-jarige leeftijd, maar getuigt van een sterke ambitie.

Musici

Mengjie Han – piano
Ruña ’t Hart – viool
Connie Pharoah – altviool
Kalle de Bie – cello

Marigold Piano Quartet staat voor een gepassioneerde benadering van het kamermuziekrepertoire.
Violiste Ruña ’t Hart maakt indruk met haar solistische kwaliteiten en ze volgde masterclasses bij Ray Chen en Anner Bijlsma. Altvioliste Connie Pharoah won verschillende prijzen en studeert voor haar Master aan het Conservatorium van Amsterdam. Cellist Kalle de Bie voltooide zijn Master bij Dmitri Ferschtman; volgde masterclasses bij o.a. Anner Bijlsma  en Uzi Wiesel en volgt een postdoctorale opleiding in Wenen. Pianist Mengjie Han begon zijn opleiding in Den Haag en rondde zijn studie summa cum laude af bij Jan Wijn. Hij was prijswinnaar op het prestigieuze Franz List Concours in Utrecht en volgde de Pianotrio Master Studies aan de ‘Mozarteum’ Universiteit in Salzburg.

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €55,- per persoon.

Bestellen

Alle concerten

Delta Piano Trio
Duo Lumaka
Marigold Piano Quartet
Animato Kwartet