Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Martijn Cornet en het Ragazze Quartet

28 oktober 2021 om 20:30

Bestel kaarten

Foto: Bowie Verschuuren

Tijdsduur concert: 70 minuten; er is geen pauze

 

Programma

  • Franz Schubert (1797-1828) Winterreise, een cyclus van 24 liederen op. 89, D. 911 (1827)
    Gute Nacht; Die Wetterfahne; Gefror’ne Thränen; Erstarrung; Der Lindenbaum; Wasserflut; Auf dem Flusse; Rückblick; Irrlicht; Rast” (twee versies); Frühlingstraum; Einsamkeit (twee versies); Die Post; Der greise Kopf; Die Krähe; Letzte Hoffnung; Im Dorfe; Der stürmische Morgen; Täuschung; Der Wegweiser; Das Wirtshaus; Mut; Die Nebensonnen; Der Leiermann

Martijn Cornet en Ragazze Quartet brengen een indringende versie van Schuberts Winterreise, in een arrangement voor bariton en strijkkwartet.

De reeks van 24 getoonzette gedichten van Wilhelm Muller is oorspronkelijk geschreven voor een duo van zang en piano. Op verzoek van het Ragazze Quartet – nieuwsgierig naar nieuwe klankkleuren in de liederen – maakte arrangeur Wim ten Have een bewerking van de pianopartij.
Het resultaat is soms een prachtige nabootsing van de piano, soms een realisatie van effecten die in de piano uitsluitend gesuggereerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ijzige ‘sul ponticello’-klanken die ook in de Vier Jaargetijden van Vivaldi zo’n winterse kou voelbaar weten te maken.

Waar de piano het soms wint in persuasieve momenten, kan het strijkkwartet vaak meer warmte, leven en diepte in de klank leggen. Bovendien voegt dit ensemble meer toe dan alleen de samenklanken van vier strijkinstrumenten; je voelt ook de energie van vier musici die zich tegelijkertijd verbinden met de muziek en de zanger.
Volgens vrijwel alle commentaren symboliseert de winterreis de zoektocht van de mens naar zichzelf. Deze reis is niet zomaar een reis: het is een reis naar het onbekende.

Het verhaal: een jonge man maakt na een afwijzing een reis. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met een draailier, een verpersoonlijking van de dood. De hang naar het onbekende en onwereldse spreekt uit de tekst van elk lied van Winterreise.

 

Musici

Martijn Cornet en het Ragazze Quartet

  • Rosa Arnold – viool
  • Jeanita Vriens – viool
  • Annemijn Bergkotte – altviool
  • Rebecca Wise – cello
  • Martijn Cornet – zang
  • Wim ten Have – arrangement

 

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.
Het kwartet volgde de tweejarige voltijdsopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en sloot deze af in 2011. In 2013 wonnen ze de Kersjes Prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. In 2017 won het Ragazze Quartet de Operadagen Rotterdam Award voor “..hun eigenzinnige muziek theatrale benadering, hun maatschappelijke engagement en het gemak waarmee ze buiten hun traditionele vakgebied durven te denken”, aldus de jury.

Bariton Martijn Cornet studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam onder de hoede van de befaamde pedagoge Margreet Honig. Inmiddels heeft Martijn Cornet een glansrijke carrière opgebouwd. Hij zong bij diverse operagezelschappen als de Early Opera Company in Londen en de Opéra National de Lorraine. Diverse malen zong hij bij De Nationale Opera in Amsterdam in klassieke opera’s maar ook in wereldpremières van Peter-Jan Wagemans en Louis Andriessen.

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts € 52,50 per persoon. Bovendien ontvangt u per bestelling één extra toegangskaart.  Deze abonnementen kunnen uitsluitend worden gekocht via het bestelformulier. Voor het bestellen van een abonnement: klik hier

ACTIE Bring a Friend

Neem donderdag gratis een vriend, vriendin, geliefde of bijvoorbeeld collega mee naar Veur Klassiek! Bestel via de bestelknop 1x een ‘bring a friend’-bundel en ontvang automatisch 1 normaal en 1 gratis kaartje.

Corona

De overheid heeft aangegeven dat vanaf 25 september een Corona toegangsbewijs moet worden gebuikt in oa theaters. Voor u als publiek betekent dit, dat u bij binnenkomst een Corona toegangsbewijs moet kunnen tonen via de Coronacheck app of een papieren versie hiervan.

 

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €50,- per persoon.

Bestellen

Alle concerten