Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

The Hague String Trio met Ksenia Kouzmenko

29 september 2022 om 20:30

Bestel kaarten

Fotograaf: Sarah Wijzenbeek (foto trio)

Voor het bestellen van een seizoen abonnement: klik hier

Programma

  • Vítězslav Novák
    – Stukken voor piano solo
  • Josef Suk (1874-1935)
    – Pianokwartet in a, op. 1 (1891)
  • Antonín Dvořák (1841-1904)
    – Pianokwartet no. 2 in Es, op. 87, B.162 (1889)

Tsjechische Romantiek
Tegen het einde van de 19e eeuw werd het componeren van pianokwartetten populair als een apart verfijnd kamermuziekgenre. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn uitgeverij Dvorák om een bijdrage aan het genre vroeg.

Het concert opent met sfeervolle piano solostukken van Novák, een zeer talentvolle leerling van Dvořák.

Dvořák werd voor de ruim 30 jaar jongere Suk een leermeester, mentor en tevens schoonvader. Onder zijn begeleiding schreef Suk zijn 1e pianokwartet, opus 1.

Het 2e pianokwartet in Es majeur op. 87 van Dvořák werd in de zomer van 1889 gecomponeerd tijdens een stortvloed van creativiteit: “Mijn hoofd is zo vol, als een mens het maar meteen allemaal kon opschrijven! […] Het is onverwacht makkelijk en de melodieën stromen me gewoon toe. God zij dank!” Deze woorden zouden het kwartet zelf kunnen omschrijven, een werk met de karakteristieke zorgeloze toon en duidelijke nationalistische kleurstelling.

Musici

The Hague String Trio werd in 2006 opgericht door Justyna Briefjes, Julia Dinerstein en Miriam Kirby. Na jaren van studie en werk in vele landen hebben ze zich alle drie in Den Haag gevestigd. Zij kwamen bij elkaar om hun liefde voor kamermuziek te delen en hebben zich in de vele jaren tot een hecht ensemble gevormd. Vanaf dit seizoen gaan ze een nieuwe samenwerking aan met pianiste Ksenia Kouzmenko.

Het trio treedt op in heel Nederland en geeft elk jaar concerten in Engeland en Duitsland, waar het een trouw publiek heeft opgebouwd.

In februari 2019 is de cd After the Darkness uitgekomen, die bestaat uit werken van Joodse componisten wier levens verwoest waren in de Tweede Wereldoorlog door vervolging, moord of verbanning. Het trio gaf een concert bij Veur Klassiek met muziek uit dit programma.
Justyna en Miriam zijn beiden lid van het Residentie Orkest in Den Haag en Julia is een vooraanstaand altviooldocente aan verschillende conservatoria in Nederland.

Justyna Briefjes – viool

Justyna studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Peter Brunt, Kees Hülsmann en Janet Krause. Naast het conservatorium studeerde zij twee jaar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en in 2004 rondde zij met succes de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest af.

Als gastaanvoerder speelde zij in diverse Nederlandse orkesten en sinds 2004 maakt zij deel uit van het Residentie Orkest: jarenlang als plaatsvervangend aanvoerder en sinds begin 2021 als aanvoerder van de 2e violen.  Naast The Hague String Trio treedt zij regelmatig op met diverse kamermuziekensembles in de meest uiteenlopende bezettingen.

Julia Dinerstein – altviool

Julia begon met vioollessen bij Boris Dinerstein en studeerde vervolgens viool aan het Tchaikovsky Conservatorium bij Elizabeth Gilels en Andrei Korsakov, en altviool bij Mikhail Kugel aan het Conservatorium van Maastricht. Julia is een veelgevraagd kamermusicus en is lid van The Hague String Trio en het Zemtsov altviool kwartet. Julia is altviooldocent aan Codarts Rotterdam, Maastricht Conservatorium en Musica Mundi School (België). Zij is een veelgevraagd docent bij zomerfestivals in Europa en heeft masterclasses over de hele wereld gegeven. Veel van Julia’s leerlingen en studenten zijn prijswinnaars in nationale en internationale concoursen.

Miriam Kirby – cello

Miriam Kirby studeerde bij Melissa Phelps aan de Guildhall School of Music and Drama en daarnaast volgde ze privélessen bij William Pleeth. Zij voltooide haar opleiding bij Johannes Goritzki aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf met het behalen van het Solistendiploma. In Engeland speelde Miriam in orkesten zoals het English Chamber Orchestra en het Royal Philharmonic Orchestra, en in Duitsland was zij plaatsvervangend aanvoerder van de Deutsche Kammerakademie van 1994 – 1998. In Nederland speelde Miriam in Amsterdam Sinfonietta en op tournee met het Utrecht String Quartet. Sinds 1998 is zij vast lid van het Residentie Orkest in Den Haag.

Ksenia Kouzmenkopiano

Ksenia Kouzmenko werd geboren in Minsk, als dochter van een pianistenechtpaar. Ze studeerde aan het Nationaal Muziek College te Minsk en studeerde cum laude af. Ksenia vervolgde haar studie aan de Nationale Muziekacademie waar ze, eveneens cum laude, haar master degree haalde als concertpianist, docent, en in pianobegeleiding en kamermuziek. In 1995 kwam ze naar Nederland voor een post-graduate studie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zij soleerde in het Kurtágproject van het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Reinbert de Leeuw en sinds 1999 geeft ze les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ksenia Kouzmenko speelt soloconcerten en kamermuziek in alle mogelijke bezettingen. Zij wordt internationaal geroemd voor haar gevoelige en technisch indrukwekkende pianospel en is zeer geliefd als kamermuziekpartner.

 

Seizoenabonnement

Bij aankoop van toegangskaarten voor een abonnement op 3 concerten tegelijk betaalt u slechts €50,- per persoon.

Bestellen

Alle concerten